Metaxa to najbardziej znany na świecie grecki trunek. Tworzona jest w oparciu o tę samą unikalną recepturę od ponad 120 lat, a ceniona nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale i za sposób, w jaki uosabia grecką radość życia
Wszystko zaczęło się w 1888 roku od trudniącego się handlem kupca Spyrosa Metaxy, który założył w mieście Pireus destylarnię produkującą winiaki. Opracowana przez Spyrosa metoda powstawania i dojrzewania trunku – odmiany brandy z domieszką wina – okazała się strzałem w dziesiątkę. Od 1888 roku alkohol funkcjonował już pod nazwą Metaxa i trafił na zagraniczne rynki (w Stanach Zjednoczonych napój pojawił się w 1900 roku). Szybko przypadła do gustu tym, którzy w trunkach cenią wyrafinowanie i nie przepadają za ostrymi, agresywnymi smakami. Nazywano ją „nektarem bogów”, „eliksirem życia”, czy „błogosławionym winiakiem”. Słońce, grecka woda, powietrze, przyroda – to wszystko kształtowało helleńskie pochodzenie Metaxy. Wskazywał na nie już jej symbol – złota moneta z wizerunkiem wojownika z Salaminy, na wzór tej, którą znaleziono podczas budowy destylarni.
Tajemnica ziół
Receptura Metaxy pozostaje niezmienna do dzisiaj. Jest produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, następnie poddaje się ją dwukrotnej destylacji i rozlewa do dębowych kadzi. Trunek leżakuje od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niego muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia sekretnym zestawem ziół, płatkami różanymi i słodzi. Nazwy i proporcje ziół to pilnie strzeżona tajemnica przekazywana z pokolenia na pokolenie i znana tylko nielicznym. To właśnie to stanowi sekret harmonii ognia i łagodności, kryjącej się we jego wnętrzu… Po skomponowaniu całości winiak jeszcze przez pół roku dojrzewa w dużych drewnianych kadziach, aż stanie się gotowy do rozlania. Przed zabutelkowaniem destylat zostaje na 48 godzin schłodzony do temperatury 6 stopni Celsjusza, a następnie delikatnie przefiltrowany.
Grecka radość życia
Metaxa jest kwintesencją Grecji zamkniętą w stylowej butelce. Promienie słońca, dojrzewające winogrona, plaże, morze, relaks, celebrowanie każdej wolnej chwili – to atrybuty Hellady i Greków. Tę grecką radość życia oddaje Metaxa. Unikalny charakter i klasę określa też wiek. Po trzech latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami, po 5 latach 5-gwiazdkową, po 7 latach mamy na butelce już 7 gwiazdek. Piętnastoletnią Metaxę Grand Fine można rozpoznać po oryginalnej butelce zdobionej greckimi motywami ludowymi. Po 20 latach leżakowania mamy do czynienia z Metaxa Private Reserve, która należy do jednego z najbardziej poszukiwanych przez koneserów trunków. Wśród specjalnych gatunków wyróżniają się: Metaxa Centenary, Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa Golden Age. Wytwarza się je ze specjalnych rezerw destylatu i zamyka w pięknie zdobionych, bardzo oryginalnych i stylowych butelkach. Najbardziej popularna i najchętniej kupowana pozostaje jednak Metaxa pięciogwiazdkowa.
Na podbój świata
Dziś Metaxa jest jednym z najbardziej charakterystycznych marek alkoholowych na świecie. Dostępna w 75 krajach, jest trzecią co do popularności marką w kategorii Brown Spirits w Europie. Co roku w świat wyrusza ponad milion skrzynek tego trunku.
Uznaniem cieszy się również w Polsce. Szczególnie chętnie po Metaxę sięgają ci, którzy mieli okazję być Grecji; jej smak bowiem przywołuje wspomnienia ciepłego morza i słońca. Nie bez kozery producent Metaxy określa swój trunek sentencją „ponad 2000 godzin słońca w każdej butelce”.
W tym roku Metaxa pojawi się w nowej odsłonie. Teraz ten tradycyjny grecki trunek zyska nowe, nieco bardziej nowoczesne oblicze. Receptura cały czas pozostanie jednak niezmieniona – w takim kształcie, jak opracował ją legendarny Spyros Metaxa w 1888 roku.
Irena Kamińska
Wyłącznym dystrybutorem Metaxy na Polskę jest Bols Sp. z o.o.