Koniak to alkohol powszechnie uznawany za prestiżowy. Często wybieramy go jako okazjonalny prezent czy upominek dla gospodarzy przyjęcia czy imprezy. Bywa jednak wrzucany do jednego worka z innym typem alkoholu – brandy. Czy słusznie? Czym charakteryzuje się koniak i czy różni się od brandy? Zapraszamy do lektury!
Czym jest koniak?
Koniak to trunek o bursztynowej barwie i zawartości ok. 40% alkoholu. Powstaje w okolicach francuskiego Cognac – i to temu regionowi zawdzięcza swoją nazwę.
Krótko o produkcji koniaku
Do produkcji koniaku używa się jednej z trzech odmian winorośli, choć na rynku zdecydowanie dominuje odmiana ugni blanc/trebbiano. Zbiory przeprowadzane są w październiku, po czym winogrona zgniata się w młynkach lub prasach i przelewa do miedzianych zbiorników. Wino fermentuje przez tydzień, po czym poddawane jest dwukrotnej destylacji. W tym momencie nie jest jeszcze koniakiem – trunek po pierwszej destylacji nosi nazwę brouillis, a po drugiej eau-de-vie (tzw. woda życia).
Ciekawostką jest, że maksymalny termin destylacji koniaku jest zastrzeżony prawnie. Proces należy zakończyć przed końcem marca, by nie pozwolić wyższym temperaturom na pogorszenie jakości alkoholu.
Następnie koniak przechodzi w fazę dojrzewania w skrupulatnie przygotowanych beczkach. Na koniec następuje mieszanie różnych koniaków i butelkowanie trunku. Decyduje o nim szef danej piwnicy, który używając jedynie zmysłu powonienia komponuje koniak idealny.
Serwowanie koniaku
Co dalej? Otóż dobry koniak wymaga też właściwej oprawy i najlepiej wybrzmiewa w specjalnych kieliszkach do koniaku, tzw. koniakówkach. Posiadają one charakterystyczny kształt – niską nóżkę i tulipanową, zwężającą się ku górze czaszę. Pozwala to na wygodne trzymanie kieliszka z koniakiem, a dzięki ogrzaniu szkła ciepłem dłoni można skutecznie wydobyć smak i aromat alkoholu.
Koniak a brandy – podobieństwa i różnice
Koniak i brandy łączą właściwości, podobny smak, zbliżony sposób powstawania oraz francuskie korzenie.
Według ogólnej klasyfikacji, koniak jest też rodzajem lokalnej brandy. Najprościej ujmując – każdy koniak jest brandy, ale nie każda brandy będzie koniakiem.
Produkcja koniaku jest jednak bardzo restrykcyjna, a sama nazwa zastrzeżona prawnie – pełnoprawny koniak musi pochodzić z okolic francuskiego Cognac.
Źródło: