Artykuł miesiąca: Jak zarządzać pracownikiem z pokolenia Z?

AktualnościGospodarkaSmaki życiaWiadomości

Bezkompromisowa jakość w restauracji “Der Elefant”

Zawsze jest świetna okazja aby odwiedzić progi jednej z restauracji Artura Jarczyńskiego w Warszawie. Powtarzalna jakość, świetna obsługa no i nie wyśrubowane ceny.  Na mapie kulinarnej Warszawy najpierw jawił się jasnym światłem powstały 26 lat temu Der Elefant,  a teraz coraz bardziej lśni Der Elefant “reaktywacja”, czyli powstały w zmodernizowanych wnętrzach i przepięknym dziedzińcu  zaprojektowanym  przez Allana Starskiego, laureata Oskara, nowy wspaniały lokal.

Zupa rybna z szafranem

Zupa rybna z szafranem

Nowo wprowadzona  karta menu, którą jednym słowem można określić jako arcyciekawa propozycję kulinarną i  przykład  bezkompromisowej jakości. Tu nie ma lipy i nadęcia. Dania tworzone są z najwyższej jakości produktów,  poddawane są szczegółowym procesom przygotowania, według klasycznych przepisów. Karta w krótkim czasie spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem wymagającej warszawskiej publiczności. W nowej Karcie znajdują się między innymi dania z najświeższych w Warszawie ryb i owoców morza, dostarczanych do Restauracji przez firmę AJA Seafood.

nkd-05

 

Należy do nich świeży labraks, pochodzący z Chorwacji. Jest on podawany na śródziemnomorski sposób: faszerowany świeżymi ziołami, cytryną i czosnkiem, w otoczeniu delikatnych warzyw. Kolejną królewską rybą jest łosoś, pochodzący z norweskiej, zrównoważonej hodowli. Podawany jest z sosem ze świeżej śmietany i polskiego chrzanu. Łososia można spróbować także w formie wyjątkowego tatara z awokado, chilli, i japońskim yuzu. Nową odsłoną owoców morza stanowi także wyjątkowa bruschetta z perfekcyjnie wysmażonymi, chrupiącymi krewetkami oraz zupa Bouillabaisse. Ta ostatnia oparta jest na przepisie z południowej Francji. Bulion stanowiący jej bazę przygotowywany jest na głębokowodnych rybach i krabie z Alaski. Dopełniają go pomidory San Marzano, hiszpański szafran, francuskie pastis i włoski fenkuł. Zupa podawana jest z selekcją owoców morza z należącego do Restauracji Fishmarketu: wyjątkowo cenionych małży brzytw, kalmarów i tradycyjnych małży.

nkd-09

Kolejną zupą z nowej karty dań jest francuska zupa cebulowa. Bulion na nią gotowany jest w tradycyjny, francuski sposób, poznany w kuchni mistrza Joela Roubuchon. Smak wywaru został wzbogacony szpikiem, południowymi ziołami i białym winem. Przed podaniem miska jest przykrywana francuskim serem ementaler, pod którym skupia się zachwycający aromat. W nowej karcie oprócz wyjątkowych mięs, takich jak najwyższej jakości polska polędwica wołowa, nie brakuje niezwykle interesujących, pełnych autentyczności i ciekawych dań bezmięsnych.

 

DerElefant1aa

Należy do nich wyjątkowy mus z jerozolimskiego ziemniaka z grillowanymi karczochami i jajkiem w koszulce, doprawiony aromatem oliwy truflowej. Polecam danie znakomite, którego smak na długo pozostaje w naszych kubkach smakowych.  Kolejnym daniem jet pieczony na żywym ogniu bakłażan, który dzięki sposobie przygotowania zachowuje pełnię swojego słodkawego, orzechowego aromatu. Podawany jest z kozim jogurtem, najlepszej jakości oliwą Speroni i delikatną salsą z pomidorów. Nową Kartę Dań dopełniają wyjątkowe słodkości, a wśród nich Mille Feuille, czyli ciasto tysiąca płatków, przekładane domowym kremem mascarpone, polewane gorącym, lekko słonym karmelem. Znakomite!!!!

der-elefant-01

Miłośnikom czekolady polecany jest mus ze skórką z pomarańczy, powstający z belgijskiej gorzkiej czekolady najwyższej jakości. Podawany jest z francuskim creme anglaise, przyprawiany wanilią, pudrem z prażonych pistacji i kardamonem. Potrawy dopełniają wyjątkowe napoje, w większości dostępne tylko w Restauracji Der Elefant: należy do nich kawa Martella, wypalana niezmiennie od 120 lat w małej palarni pod Rzymem oraz woda Gerolsteiner, czyli najczystsza i najzdrowsza woda mineralna. W Restauracji dostępne są także wyjątkowe wina austriackie z doliny Wahau nad Dunajem, pochodzące z winnicy Petera Dolle oraz cytrynówka przygotowywana w Restauracji według przepisu jej właściciela. Nowe dania w kreatywny sposób odnoszą się do najwspanialszych klasyków światowych kuchni – nie brakuje w nich inspiracji kuchnią francuską, izraelską, amerykańską, hiszpańską, włoską, a przede wszystkim skarbami polskiej tradycji kulinarnej. Mariaż wielu z pozoru różnych sposobów gotowania jest spójny dzięki jednej zasadzie: prym w daniach nowej Karty Der Elefant wiedzie jak zawsze najwyższa jakość składników.

W tym miejscu należy wspomnieć o części zespołu, który przyczynia się bezpośrednio do sukcesu tego miejsca.

Jolanta Tumińska – główna Managerka restauracji Der Elefant
Ofir Vidavsky –  izraelski Szef Kuchni o polskich korzeniach, twórca nowej karty dań w Der Elefant, dawniej szef kuchni słynnej izraelskiej restauracji Branja, absolwent The Culinary Institute of America
Marcin Kłyś – wieloletni Szef Kuchni restauracji Der Elefant, ekspert w przygotowywaniu mięs, wydobywający to co najlepsze z międzynarodowych tradycji kulinarnych
Ryszard Wyszyński – Szef Kuchni w Firshmarkecie, oferującym zawsze najświeższe ryby i owoce morza, będącym częścią restauracji. Znawca skarbów mórz, rzek, jezior i oceanów.

Bez żadnych wątpliwości i obaw, można polecić to miejsce, arcyciekawe, z pomysłem i “uzależniające” swoją jakością, gościnnością  i atmosferą.

der-elefant-10

Historia restauracji

Restauracja Der Elefant została otwarta przez Artura Jarczyńskiego w 1990 roku przy Placu Bankowym 1 w Warszawie. W zmodernizowanych zabytkowych wnętrzach mieści się przestronna, wielopoziomowa restauracja, która swoją atmosferą przypomina Nowy Jork. Jej dziedziniec zaprojektował nagrodzony Oskarem scenograf Allan Starski. W ramach obchodów jubileuszu 25-lecia firmy Jarczyński, wraz z początkiem 2016 roku, odświeżona została karta menu Der Elefanta. Oparta jest na świeżych, lokalnych składnikach, inspiracjach z kulinarnych podróży jej twórców oraz na najwyższej jakości mięsie. Der Elefant kryje w sobie również nie tylko bogaty Skład Win, czy pierwsze w Polsce dziecięce studio kulinarne (Warsaw Cooking University), ale także Fishmarket – jedyną dzisiaj na mapie Warszawy w pełni rybną restaurację. Obok słynnych krabów z Alaski podaje się tu świeże ryby i owoce morza z całego świata. Wieczorami w Der Elefancie rozbrzmiewa żywy jazz (m.in. na sprowadzonym na specjalne zamówienie fortepianie Steinwaya), ku uciesze ceniących światową atmosferę Gości.

Polecane artykuły
AktualnościWiadomości

10 najbardziej oryginalnych zrzutek 2019 roku

AktualnościWiadomości

Przybywa zastosowań sztucznej inteligencji w medycynie

AktualnościWiadomości

Mentoring najważniejszym źródłem wiedzy dla ponad połowy start-upów

AktualnościWiadomości

Tylko 17 proc. polskich firm korzysta z ubezpieczeń i gwarancji eksportowych

Zapisz się do Newslettera
Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze artykuły
%d bloggers like this: