
Zawsze jest świetna okazja aby odwiedzić progi jednej z restauracji Artura Jarczyńskiego w Warszawie. Powtarzalna jakość, świetna obsługa no i nie wyśrubowane ceny. Na mapie kulinarnej Warszawy najpierw jawił się jasnym światłem powstały 26 lat temu Der Elefant, a teraz coraz bardziej lśni Der Elefant “reaktywacja”, czyli powstały w zmodernizowanych wnętrzach i przepięknym dziedzińcu zaprojektowanym przez Allana Starskiego, laureata Oskara, nowy wspaniały lokal.
Nowo wprowadzona karta menu, którą jednym słowem można określić jako arcyciekawa propozycję kulinarną i przykład bezkompromisowej jakości. Tu nie ma lipy i nadęcia. Dania tworzone są z najwyższej jakości produktów, poddawane są szczegółowym procesom przygotowania, według klasycznych przepisów. Karta w krótkim czasie spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem wymagającej warszawskiej publiczności. W nowej Karcie znajdują się między innymi dania z najświeższych w Warszawie ryb i owoców morza, dostarczanych do Restauracji przez firmę AJA Seafood.
Należy do nich świeży labraks, pochodzący z Chorwacji. Jest on podawany na śródziemnomorski sposób: faszerowany świeżymi ziołami, cytryną i czosnkiem, w otoczeniu delikatnych warzyw. Kolejną królewską rybą jest łosoś, pochodzący z norweskiej, zrównoważonej hodowli. Podawany jest z sosem ze świeżej śmietany i polskiego chrzanu. Łososia można spróbować także w formie wyjątkowego tatara z awokado, chilli, i japońskim yuzu. Nową odsłoną owoców morza stanowi także wyjątkowa bruschetta z perfekcyjnie wysmażonymi, chrupiącymi krewetkami oraz zupa Bouillabaisse. Ta ostatnia oparta jest na przepisie z południowej Francji. Bulion stanowiący jej bazę przygotowywany jest na głębokowodnych rybach i krabie z Alaski. Dopełniają go pomidory San Marzano, hiszpański szafran, francuskie pastis i włoski fenkuł. Zupa podawana jest z selekcją owoców morza z należącego do Restauracji Fishmarketu: wyjątkowo cenionych małży brzytw, kalmarów i tradycyjnych małży.
Kolejną zupą z nowej karty dań jest francuska zupa cebulowa. Bulion na nią gotowany jest w tradycyjny, francuski sposób, poznany w kuchni mistrza Joela Roubuchon. Smak wywaru został wzbogacony szpikiem, południowymi ziołami i białym winem. Przed podaniem miska jest przykrywana francuskim serem ementaler, pod którym skupia się zachwycający aromat. W nowej karcie oprócz wyjątkowych mięs, takich jak najwyższej jakości polska polędwica wołowa, nie brakuje niezwykle interesujących, pełnych autentyczności i ciekawych dań bezmięsnych.
Należy do nich wyjątkowy mus z jerozolimskiego ziemniaka z grillowanymi karczochami i jajkiem w koszulce, doprawiony aromatem oliwy truflowej. Polecam danie znakomite, którego smak na długo pozostaje w naszych kubkach smakowych. Kolejnym daniem jet pieczony na żywym ogniu bakłażan, który dzięki sposobie przygotowania zachowuje pełnię swojego słodkawego, orzechowego aromatu. Podawany jest z kozim jogurtem, najlepszej jakości oliwą Speroni i delikatną salsą z pomidorów. Nową Kartę Dań dopełniają wyjątkowe słodkości, a wśród nich Mille Feuille, czyli ciasto tysiąca płatków, przekładane domowym kremem mascarpone, polewane gorącym, lekko słonym karmelem. Znakomite!!!!
Miłośnikom czekolady polecany jest mus ze skórką z pomarańczy, powstający z belgijskiej gorzkiej czekolady najwyższej jakości. Podawany jest z francuskim creme anglaise, przyprawiany wanilią, pudrem z prażonych pistacji i kardamonem. Potrawy dopełniają wyjątkowe napoje, w większości dostępne tylko w Restauracji Der Elefant: należy do nich kawa Martella, wypalana niezmiennie od 120 lat w małej palarni pod Rzymem oraz woda Gerolsteiner, czyli najczystsza i najzdrowsza woda mineralna. W Restauracji dostępne są także wyjątkowe wina austriackie z doliny Wahau nad Dunajem, pochodzące z winnicy Petera Dolle oraz cytrynówka przygotowywana w Restauracji według przepisu jej właściciela. Nowe dania w kreatywny sposób odnoszą się do najwspanialszych klasyków światowych kuchni – nie brakuje w nich inspiracji kuchnią francuską, izraelską, amerykańską, hiszpańską, włoską, a przede wszystkim skarbami polskiej tradycji kulinarnej. Mariaż wielu z pozoru różnych sposobów gotowania jest spójny dzięki jednej zasadzie: prym w daniach nowej Karty Der Elefant wiedzie jak zawsze najwyższa jakość składników.
W tym miejscu należy wspomnieć o części zespołu, który przyczynia się bezpośrednio do sukcesu tego miejsca.
Jolanta Tumińska – główna Managerka restauracji Der Elefant
Ofir Vidavsky – izraelski Szef Kuchni o polskich korzeniach, twórca nowej karty dań w Der Elefant, dawniej szef kuchni słynnej izraelskiej restauracji Branja, absolwent The Culinary Institute of America
Marcin Kłyś – wieloletni Szef Kuchni restauracji Der Elefant, ekspert w przygotowywaniu mięs, wydobywający to co najlepsze z międzynarodowych tradycji kulinarnych
Ryszard Wyszyński – Szef Kuchni w Firshmarkecie, oferującym zawsze najświeższe ryby i owoce morza, będącym częścią restauracji. Znawca skarbów mórz, rzek, jezior i oceanów.
Bez żadnych wątpliwości i obaw, można polecić to miejsce, arcyciekawe, z pomysłem i “uzależniające” swoją jakością, gościnnością i atmosferą.
Historia restauracji
Restauracja Der Elefant została otwarta przez Artura Jarczyńskiego w 1990 roku przy Placu Bankowym 1 w Warszawie. W zmodernizowanych zabytkowych wnętrzach mieści się przestronna, wielopoziomowa restauracja, która swoją atmosferą przypomina Nowy Jork. Jej dziedziniec zaprojektował nagrodzony Oskarem scenograf Allan Starski. W ramach obchodów jubileuszu 25-lecia firmy Jarczyński, wraz z początkiem 2016 roku, odświeżona została karta menu Der Elefanta. Oparta jest na świeżych, lokalnych składnikach, inspiracjach z kulinarnych podróży jej twórców oraz na najwyższej jakości mięsie. Der Elefant kryje w sobie również nie tylko bogaty Skład Win, czy pierwsze w Polsce dziecięce studio kulinarne (Warsaw Cooking University), ale także Fishmarket – jedyną dzisiaj na mapie Warszawy w pełni rybną restaurację. Obok słynnych krabów z Alaski podaje się tu świeże ryby i owoce morza z całego świata. Wieczorami w Der Elefancie rozbrzmiewa żywy jazz (m.in. na sprowadzonym na specjalne zamówienie fortepianie Steinwaya), ku uciesze ceniących światową atmosferę Gości.
Restaurację zaprojektował Bartosz Hryniewicki. Warto trzymać się faktów.