Tiktok zmienia swoje ustawienia domyślne, aby chronić młodszych użytkowników, w szczególności przed potencjalnie niechcianymi kontaktami. W przyszłości wszystkie konta dzieci i młodzieży w wieku od 13 do 15 lat w sieci społecznościowych filmów wideo będą domyślnie „prywatne” – oznacza to, że tylko osoby zatwierdzone przez dziecko jako ich obserwujących mogą oglądać przesłane przez nie filmy.
Tiktok bierze pod uwagę fakt, że jego platforma, na której użytkownicy przesyłają i udostępniają krótkie filmy o długości do 60 sekund, jest szczególnie popularna wśród dzieci i młodzieży. We wrześniu ubiegłego roku sieć z Chin ogłosiła, że ponad 100 milionów ludzi w Europie korzysta teraz z Tiktok.
Nowe ustawienia domyślne są częścią pakietu środków, które mają na celu osiągnięcie wyższych standardów prywatności i bezpieczeństwa użytkowników, poinformował w środę Tiktok. Oznacza to również, że w przyszłości tylko znajomi użytkowników w wieku od 13 do 15 lat będą mogli komentować swoje filmy, a nie wszyscy w Tiktok.
Użytkownicy mogą również całkowicie wyłączyć funkcję komentowania. Ponadto inne osoby nie mogą już pobierać filmów przesłanych przez dzieci i młodzież w tym wieku. Funkcja pobierania jest również domyślnie wyłączona dla młodych ludzi w wieku 16 i 17 lat – ale mogą ją ponownie włączyć ręcznie.
Zgodnie z jego warunkami, Tiktok jest zatwierdzony dla dzieci w wieku 13 lat i starszych, użytkownicy poniżej 18 roku życia muszą, zgodnie z zasadami, uzyskać zgodę rodziców, zanim będą mogli się zarejestrować. Zwolennicy młodzieży krytykują jednak fakt, że platforma nie sprawdza wieku podczas rejestracji. Tiktok zachęca rodziców do korzystania z funkcji kontroli rodzicielskiej na smartfonie dziecka, aby aplikację Tiktok można było pobrać tylko w odpowiednim wieku.
Sieć oferuje również tak zwany „tryb towarzyszący”, w którym rodzice mogą połączyć konto Tiktok swojego dziecka z własną aplikacją Tiktok. W ten sposób możesz dostosować to, co Twoje dziecko widzi i z kim może się komunikować.
Oprac. Andrzej Mroziński



