Artykuł miesiąca: Jak zarządzać pracownikiem z pokolenia Z?

AktualnościPodróżeWiadomości

17 ciekawostek o Słowenii

Ponad 20 000 kilometrów kwadratowych i dwa miliony mieszkańców w kraju łączącym Alpy, Morze Śródziemne, Kotlinę Panońską i Kras. Poranne zbieranie leśnych owoców, po śniadaniu spacer po klimatycznym mieście, po południu kąpiel w Adriatyku, a wieczorem jazda na nartach – wszystko możliwe w jeden dzień! Pełna cudownych widoków, tajemniczych legend i fantastycznych smaków Słowenia zachwyca różnorodnością! 

ZIELONA SŁOWENIA! 

Słowenia jest bioparkiem Europy. Na tym niewielkim obszarze żyje ponad 24 000 gatunków zwierząt, a 37% kraju jest objęte programem Natura 2000, chroniącym zagrożone gatunki.

Słowenia jest trzecim najbardziej zalesionym krajem w Europie. Ponad 60% jej powierzchni zajmują lasy, a odsetek ten stale się zwiększa – co roku sadzi się tu aż 1,2 mln drzew. Lipa oraz jej liście są symbolami słoweńskiej tożsamości.

Słowenia jest jednym z najbardziej zasobnych w wodę krajów w Europie. Długość jej rzek, strumieni i innych cieków wodnych sięga prawie 30 000 km. Krystalicznie czystej wody gruntowej jest tu pod dostatkiem, a 1000 metrów pod ziemią bije niemal 100 źródeł termalnych i mineralnych.

Najstarsza winorośl na świecie rośnie w Mariborze, drugim co do wielkości słoweńskim mieście. Ma ona prawie 500 lat! Winobranie jest okazją do hucznego świętowania Old Vine Festival. Słowenia jest wizytówką europejskich win – znajduje się tu aż 14 regionów i 3 obszary, w których uprawia się winorośl.

Zaledwie 60 kilometrów od stolicy – Lublany – rozciągają się dziewicze lasy. W Kočevsku wycieczki z przewodnikiem i fotograficzne safari przenoszą w samo serce natury. W Słowenii znajduje się jedna z największych populacji niedźwiedzi brunatnych w Europie – po lasach wędruje ich około 700.

ROMANTYCZNA SŁOWENIA! 

Słynna na całym świecie Stadnina Lipica jest najstarszą stadniną na świecie. Stanowi kolebkę lipicańskiej rasy koni. Te eleganckie zwierzęta znane są przede wszystkim z białego umaszczenia i niewiarygodnej zdolności uczenia się.

Od nazwy regionu kresowego w Słowenii pochodzi pojęcie krasu. W najczęściej odwiedzanej jaskini turystycznej w Europie, Jaskini Postojnej, najgłośniejszym wydarzeniem ostatniej dekady były narodziny w 2016 roku „wodnych smoków” – wyjątkowych salamander jaskiniowych.

Jezioro Bled i Bohinj to najbardziej znane słoweńskie jeziora, ale najbardziej romantyczną historię ma jezioro Cerknickie. Ten okresowo wysychający zbiornik wodny od wieków stanowił zagadkę dla miejscowej ludności. Wiosną i jesienią jest największym słoweńskim jeziorem, natomiast latem – niknie, gdy jego wody wsiąkają w ziemię.

Pary planujące ślub, chętnie wybierają idylliczną wyspę na jeziorze Bled. Tam, gdzie dziś zakochani wygłaszają wieczną przysięgę – kiedyś stała starożytna świątynia słowiańskiej bogini o imieniu Siwa (Živa). Według lokalnych wierzeń, by zapewnić długie i szczęśliwe małżeństwo, pan młody powinien wnieść pannę młodą po 99 schodach. Zamiast tradycyjnego tortu weselnego warto osłodzić nowo zawarte małżeństwo regionalnymi kremówkami!

W Słowenii wszyscy uwielbiają sporty zimowe, ale gdy wiosna zaczyna budzić się do życia, cały kraj żyje kurentowaniem – słoweńskimi ludowymi paradami, podczas których mieszkańcy przebierają się za bożków – Kurentów – symbolizujących moc płodności i szczęścia oczekiwanego nadchodzącą wiosną.

SMACZNA SŁOWENIA! 

Słoweńskim tradycyjnym daniem świątecznym jest ciasto potica. Zawijane w roladę, może być faszerowane na 100 różnych sposobów! Słodka mieszanka często składa się z orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, miodu, estragonu, sera, maku lub suszonych owoców. Różnych rodzajów tego wyjątkowego ciasta można spróbować w restauracji Potičnica na wyspie na jeziorze

W Słowenii istnieje ponad 80 różnych rodzajów strucli. Sposób przygotowania tej popularnej, tradycyjnej potrawy podawanej na ciepło, zależy od regionu i pory roku. W gminie Kobarid, w Dolinie Soczy nadzienie przyrządza się z orzechów włoskich, rodzynek, rumu i mleka.

Prekmurska gibanica – słoweńskie ciasto warstwowe, wywodzące się z regionu Prekmurje, uważane jest za narodowe danie Słowenii. Składa się z maku, twarogu, orzechów włoskich i jabłek. By deser mógł nosić tę nazwę, musi być przyrządzony według oryginalnej receptury!

Prosciutto z regionu Kras jest jednym z najlepszym słoweńskich przysmaków. Mówi się, że to z niego najtrudniej zrezygnować wegetarianom! Wyjątkowy przysmak suszony jest przez 12 miesięcy przez wiatr bora.

Žlikrofi to pierożki pochodzące z miasta Idrija. W miasteczku tym znajduje się nieczynna, ponad 500-letnia zabytkowa kopalnia rtęci wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Pierożki žlikrofi, będące niegdyś codziennym posiłkiem górników, są nadal popularne. Kształtem przypominają kapelusz Napoleona, a na ich farsz składają się ziemniaki, szczypiorek, skwarki i majeranek.

Kiełbasa kranjska to jeden z najbardziej znanych słoweńskich przysmaków, od wieków oferowanych każdemu podróżnikowi podczas wycieczki przez Słowenię – nawet tym z koroną na głowie! Pochodzi z Kranj, stolicy słoweńskich Alp i najlepiej smakuje w towarzystwie lokalnego piwa i chleba. Kiełbasy kranjskie można także zjeść w Lublanie – w specjalnej karczmie dedykowanej regionowi pochodzenia potrawy.

Słoweńska gwiazda kulinarna Ana Roš z Doliny Soczy otrzymała tytuł najlepszej szefowej kuchni na świecie! Jej restauracja „Casa Franko” została umieszczona na liście referencyjnej San Pellegrino 50 najlepszych restauracjach świata.

 

 

 

 

Polecane artykuły
AktualnościWiadomości

Arsenal leci na mecz towarzyski z Al Nasr Sports Club

AktualnościWiadomości

Etykiety, rutyna i… powaga – jak zabijać kreatywność w zespole?

AktualnościWiadomości

Banki spółdzielcze chcą nadrabiać technologiczne zaległości wobec dużych instytucji

AktualnościWiadomości

Warszawska Hala Koszyki stawia na gastronomię i kulturę

Zapisz się do Newslettera
Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze artykuły
%d bloggers like this: