Producenci żywności i napojów muszą sprostać rosnącym wyzwaniom związanym z koniecznością przestrzegania regulacji dotyczących składu produktów i okresu przechowywania żywności, z zarządzaniem produkcją, planowaniem zapasów i presją obniżających się marży. Z kolei konsumenci są coraz bardziej wymagający i przykładają obecnie większą wagę do zapewniania im zdrowszych wyrobów i czytelności informacji dostępnych na etykietach.
Z roku na rok rośnie liczba konsumentów, którzy po zdjęciu produktu z półki natychmiast kierują wzrok na opakowanie, aby sprawdzić widniejące tam składniki. W dzisiejszych czasach klienci są coraz bardziej świadomi: chcą wiedzieć, co sami jedzą lub serwują swoim dzieciom, i chcą, aby to, co widnieje na etykietach żywności, było dla nich łatwiejsze do zrozumienia. Chcą poznać jak najwięcej informacji o stosowanych surowcach i sposobie wytwarzania, stawiając na zdrowie i zgodne z etyką metody produkcji żywności.
Dzięki uprzejmości Saarioinen Infor CloudSuite Food & Beverage daje narzędzia pozwalające przyspieszać globalne łańcuchy dostaw, skrócić czas wprowadzania nowych produktów na rynek i zwiększać efektywność poszczególnych procesów. Platforma zawiera wszystkie możliwości systemów ERP dla wielu segmentów branży
Rynek odpowiada na oczekiwania klientów
Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, producenci żywności i napojów dokładają starań, by przedstawiać swoje produkty jako zdrowe i naturalne poprzez czytelne etykiety, pokazujące, jak dużą wagę firma przykłada do tych czynników. Zarówno nowe produkty, jak i te o długiej tradycji na rynku są aktualizowane o zdrowsze komponenty zastępujące konserwanty, tłuszcze nasycone czy cukier. W konsekwencji producenci stoją przed koniecznością zmian w łańcuchu dostaw i potrzebą dostarczenia rozwiązań w krótszym czasie. To wymaga ograniczenia czasu traconego na przetwarzanie i przekazywanie informacji oraz zmiany w procesach produkcyjnych. Zastosowanie odpowiednich rozwiązań informatycznych pozwala zoptymalizować te działania i skrócić je do niezbędnego minimum. Wyjątkowo ważne dla producentów żywności jest zarządzanie jakością. Aby ją utrzymywać na najwyższym poziomie, przedsiębiorstwa muszą mieć pełny wgląd w łańcuch dostaw, pozostając w stałym kontakcie z partnerami i dostawcami. Zapewnić to może jedynie oprogramowanie pozwalające na wymianę informacji między partnerami biznesowymi.
Etykiety żywności i napojów muszą dostarczać dane zgodne z rzeczywistością i regulacjami prawnymi, pomimo zmian w przepisach i gustach konsumentów. Błędy w tej dziedzinie mogą skończyć się dotkliwymi sankcjami dla producenta. Dzięki rozwiązaniom cyfrowym przedsiębiorstwo otrzymuje wszystkie narzędzia potrzebne do projektowania, produkcji i aktualizacji etykiet spełniających normy i przepisy państw na całym świecie.
Presja obniżania kosztów – AI rusza na odsiecz
Oprócz wyzwań natury technologicznej branża spożywcza znajduje się pod ciągłą presją konkurencji i wynikającej z niej konieczności obniżania kosztów oraz dążenia do osiągnięcia doskonałości operacyjnej w zakresie jakości dostarczanych produktów. Niewłaściwe planowanie i harmonogramowanie może powodować tworzenie nadmiernych zapasów, co powoduje, że produkty pozostają w magazynach lub na półkach sklepowych dłużej, niż powinny. Klienci mają świadomość, że długo „leżakujące” w hurtowniach i magazynach produkty, chociaż nadal nadają się do spożycia, nie zapewniają już tych samych walorów smakowych. Producenci potrzebują więc dokładniejszej i elastycznej metody prognozowania popytu. Współczesne narzędzia sztucznej inteligencji (AI) są już gotowe, by sprostać tym zadaniom. Modele AI mogą automatycznie uwzględniać cele optymalizacji, różne warianty łańcucha dostaw, czynniki związane z kosztami sieci, ograniczenia i kary za nadmierne zapasy. AI może jednocześnie rozważać wpływ każdej lokalizacji (sklepu, magazynu, centrum dystrybucji i lokalizacji produkcji) i uwzględnić je w planowaniu. Branża spożywcza podlega surowym regulacjom prawnym. Współczesne systemy IT w dziedzinie Food and Beverage muszą ułatwiać zapewnianie zgodności z przepisami, wprowadzanie udoskonaleń w dokumentacji i przechowywaniu danych. Przedsiębiorstwom z branży narzucane będą kolejne regulacje nakazujące lepszą identyfikację ryzyka. Konieczne będzie tworzenie lepszych procedur ograniczających zagrożenia i zwiększających bezpieczeństwo łańcucha dostaw żywności.
Modele AI mogą automatycznie uwzględniać cele optymalizacji, różne warianty łańcucha dostaw, czynniki związane z kosztami sieci, ograniczenia i kary za nadmierne zapasy. AI może jednocześnie rozważać wpływ każdej lokalizacji (sklepu, magazynu, centrum dystrybucji i lokalizacji produkcji) i uwzględnić je w planowaniu.
Odpowiedzią są rozwiązania w chmurze
Infor od lat oferuje rozwiązania dopasowane do specyfiki branży spożywczej, przygotowane w taki sposób, by rozwiązywać problemy typowe dla większości przedsiębiorstw z sektora Food and Beverage. Infor Cloud- Suite Food & Beverage – rozwiązanie dostępne w chmurze – pozwala uzyskać wszystkie korzyści dostosowania do typowych potrzeb przedsiębiorstwa branży spożywczej, przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności. Daje narzędzia pozwalające przyspieszać globalne łańcuchy dostaw, skrócić czas wprowadzania nowych produktów na rynek i zwiększać efektywność poszczególnych procesów. Platforma zawiera wszystkie możliwości systemów ERP dla wielu segmentów branży. Rozwiązanie w chmurze jest zawsze aktualne, a wdrożenie nowej wersji może być natychmiast przeniesione na produkcję. Jest przy tym bezpieczne, wydajne, niezawodne i stabilne. Użytkownicy mogą korzystać z oprogramowania praktycznie z każdego miejsca w zakładzie, także spoza niego i przy użyciu dowolnego urządzenia.
Aplikacje Infor umożliwią Saarioinen standaryzację, pomogą uprościć i przyspieszyć rozwój produktów, poprawić doświadczenie klienta i stać się firmą w większym stopniu opartą na danych. Saarioinen wybrał Infor po dokładnym przeglądzie rynku, decydującym czynnikiem była funkcjonalność zaspokajająca specyficzne potrzeby rynku zawarta w Infor CloudSuite Food & Beverage.
Branża spożywcza w chmurze z rozwiązaniami Infor
Infor CloudSuite Food & Beverage pomaga firmom z branży spożywczej wyjść naprzeciw aktualnym wyzwaniom rynkowym. W marcu Infor poinformował, że Saarioinen, lider gotowych potraw w Finlandii, wybrał Infor CloudSuite Food & Beverage. Aplikacje Infor, opracowane specjalnie na potrzeby branży – dostępne w chmurze typu multi-tenant – umożliwią Saarioinen standaryzację, pomogą uprościć i przyspieszyć rozwój produktów, poprawić doświadczenie klienta i stać się firmą w większym stopniu opartą na danych. Saarioinen wybrał Infor po dokładnym przeglądzie rynku, a decydującym czynnikiem była funkcjonalność zaspokajająca specyficzne potrzeby rynku zawarta w Infor CloudSuite Food & Beverage.
– Ta nowoczesna technologia pozwoli nam nie tylko stworzyć platformę usprawniającą procesy, lecz także przyczyni się do szybszego tworzenia innowacji w odpowiedzi na sygnały z rynku – powiedział Eero Kinnunen, Business Development Director w Saarioinen.
Kolejny inspirujący przykład transformacji do chmury pochodzi z rynku paszy dla zwierząt. Nutreco, światowy lider produkcji pasz dla zwierząt i pokarmu dla ryb, wybrał rozwiązanie Infor CloudSuite Food & Beverage, aby wesprzeć cyfrową transformację firmy. Nutreco, oprócz dostarczania paszy dla zwierząt, oferuje rolnikom kompleksowe usługi w zakresie żywienia i zdrowia zwierząt, pozwalając na optymalizowanie procesów i zaspokajanie globalnego zapotrzebowania na mięso i ryby. Ponad 80 lat działalności pozwoliło Nutreco zdobyć wiedzę i bogate doświadczenie w sprawie potrzeb żywnościowych i zdrowotnych wielu gatunków zwierząt, m.in. krów czy łososi hodowlanych. Poprzez optymalizację mieszanki pasz Nutreco przyczynia się do poprawy zdrowia zwierząt i wydajności produkcji hodowlanej, pomagając klientom zwiększać rentowność. Nutreco dysponuje 100 zakładami produkcyjnymi w 35 krajach i 11 ośrodkami badawczo-rozwojowymi w 7 krajach. Na potrzeby transformacji cyfrowej Nutreco potrzebowało globalnej platformy, pozwalającej skonsolidować, wyszukiwać i przekazywać kluczowe informacje. Globalne wdrożenie chmury obejmujące 3 tys. użytkowników pomoże zharmonizować procesy w Nutreco, obniży ryzyko i zapewni nowoczesną platformę opartą na chmurze, wspierającą cyfrową strategię firmy. – Model biznesowy ukierunkowany na dostarczanie wiedzy na temat zdrowia i żywienia zwierząt stanowi doskonałą okazję poprawy usług świadczonych naszym klientom oraz ich zróżnicowania. Jednak kluczem do sukcesu jest skalowanie tego modelu i dostarczanie go w sposób dostosowany do potrzeb klienta – uważa Henry Van De Ven, CIO i Digital Leader w Nutreco.
Więcej o wyzwaniach i technologiach dla branży spożywczej na stronie https://pages.infor.com/manufacturing-erp-white-paper-five-most-important-challenges-facing-food-and-drink-pl.html
ARTYKUŁ SPONSOROWANY