
Langnese, Mövenpick, Häagen Dazs, Ben & Jerry’s – lista marek lodów jest długa, a popyt wysoki. Według obliczeń Federalnego Związku Niemieckiego Przemysłu Cukierniczego, średnio każdy Niemiec zjadł w zeszłym roku 113 gałek lodów. Prawie 80 proc. z tego kupowane jest w supermarketach.
Tłuszcz kokosowy sprowadzany jest z zagranicy. Podobnie jak palma olejowa, palma kokosowa potrzebuje klimatu tropikalnego. Olej kokosowy pochodzi również z krajów takich jak Indonezja, Brazylia czy Filipiny, gdzie lasy deszczowe są intensywnie wycinane do produkcji.
Powierzchnia wymagana dla palm kokosowych jest nawet większa niż dla palm olejowych do produkcji oleju palmowego, ponieważ plony palm kokosowych są mniejsze. Według WWF, plon palmy olejowej wynosi około 3,3 tony oleju z hektara, podczas gdy plon palm kokosowych to tylko około 0,7 tony oleju z hektara.
Około dwunastu milionów hektarów na całym świecie jest wykorzystywanych do produkcji oleju kokosowego. Ale tylko około jednego procenta światowego zapotrzebowania na olej roślinny można nim pokryć. Według badacza klimatu Karstena Brandta, olej kokosowy wymaga do czterech razy więcej energii i przestrzeni niż zwykły olej roślinny.
Walka ze zmianami klimatycznymi to także odpowiedzialność biznesu. Pokazujemy inspirujący fragment szerokiej gamy zrównoważonych i przyjaznych dla klimatu projektów firm w Niemczech.