W marcu bieżącego roku ceny detaliczne mleka, serów i jaj były przeciętnie o 3,3 proc. niższe niż w marcu ubiegłego roku. Aż o 5,1 proc. mniej konsumenci płacili za sery dojrzewające i topione, o 4,7 proc. tańsze było mleko. Ceny jaj obniżyły się o 2,4 proc. W mniejszym stopniu, o 1,8 proc. potaniały jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – wynika z analiz Banku BGŻ BNP Paribas na podstawie danych GUS.
Największy spadek odnotował ser dojrzewający, którego cena była o 12 proc. niższa niż przed rokiem. Porównując do marca 2014 r. ta obniżka wyniosła aż 25 proc. Masło potaniało o 8,9 proc. Znaczące obniżki widoczne są też w przypadku mleka spożywczego o zawartości tłuszczu 2-2,5 proc, które kosztuje o około 6,8 proc. mniej niż przed rokiem. Nieco tańsza – o 2,4 proc. jest śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. Mniej kosztowały również sery twarogowe półtłuste, zanotowały spadek cen o 0,8 proc. Tak niewielka obniżka cen serów twarogowych może być związania z dużym wzrostem ich eksportu na rynek innych krajów członkowskich, gdzie cieszą się one coraz większą popularnością.
– Spadki cen detalicznych produktów mleczarskich dotyczyły większości krajów Unii Europejskiej. Według danych Eurostat, w UE w marcu br. za mleko, sery i jaja konsumenci płacili przeciętnie o 2,5 proc. mniej niż przed rokiem. Największy spadek cen nabiału odnotowano w Czechach, gdzie obniżyły się one w ciągu roku o 11,4 proc. W Rumunii nabiał potaniał o 10,8 proc., podobnie na Słowacji o 7,2 proc. i na Węgrzech 6,0 proc. – powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. Jedynie w dwóch krajach UE – w Belgii i na Malcie – ceny detaliczne serów, mleka i jaj w ciągu ostatnich 12 miesięcy wzrosły, odpowiednio o 1,3 proc. i 0,1 proc. – dodał Paweł Wyrzykowski.
Niższe ceny produktów mleczarskich mogą przyczynić się do wzrostu spożycia tych wyrobów w Polsce. Z danych prezentowanych w raporcie „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanym przez Bank BGŻ BNP Paribas wynika, że popyt na produkty mleczarskie w Polsce do 2020 roku zwiększy się o ok. 5 proc.
W kwietniu minął rok, kiedy w krajach Unii Europejskiej zostały zniesione ograniczenia dotyczące produkcji mleka. W tym czasie w Polsce skup mleka zwiększył się o 5,2 proc. do 10,8 mld l, co oznacza że do przetwórstwa trafiło o 530 mln litrów mleka więcej, niż to miało miejsce w ostatnich 12 miesiącach obowiązywania kwot na produkcję mleka. W większości innych państw członkowskich również odnotowano wzrost dostaw mleka do mleczarń, np. w Irlandii wzrosły one o ponad 15 proc.
Znacznie większa podaż mleka na rynku unijnym, a także wzrost produkcji mleka w innych regionach świata, w połączeniu z mniejszymi zakupami produktów mleczarskich ze strony Chin oraz rosyjskim embargiem na produkty mleczarskie, doprowadziły do znaczącego spadku cen mleka i produktów mleczarskich na świecie i w Polsce.