Artykuł miesiąca: Pracowniku pamiętaj o 1% dla Fundacji Opiekuńcze Skrzydła

AktualnościWiadomości

Niemieccy piwowarzy domagają się pomocy państwa

 

Koniec z festiwalami, restauracjami i pubami zamkniętymi od miesięcy – niemieccy browary tracą dochody. W przeciwieństwie do branży gastronomicznej rzadko otrzymują pomoc rządową. Wiele browarów jest zagrożonych bankructwem, ostrzegają ich stowarzyszenia.

Piwo nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż sześć miesięcy, po czym traci smak lub staje się niejadalne – twierdzą eksperci. Wielomiesięczna blokada z zamkniętymi restauracjami i pubami oraz eliminacja ważnych wydarzeń są zatem szczególnie problematyczne dla piwowarów w Niemczech. „Towary o wartości wielu milionów euro, które przekroczyły okres przydatności do spożycia, już musiały zostać zniszczone” – czytamy w liście otwartym z branży, która domaga się większego wsparcia od państwa.

Im ściślej firma jest związana z cateringiem i biznesem eventowym, tym poważniejszy spadek sprzedaży. Średnio w ubiegłym roku spadek sprzedaży wyniósł 23 procent. Dwa wiodące stowarzyszenia niemieckiego przemysłu piwowarskiego, Niemieckie Stowarzyszenie Piwowarów i Stowarzyszenie Prywatnych Browarów w Niemczech, ostrzegły dwa wiodące stowarzyszenia niemieckiego przemysłu piwowarskiego, Niemieckie Stowarzyszenie Browarów i Stowarzyszenie Prywatnych Browarów w Niemczech. Pod oświadczeniem  podpisało się ponad 300 firm, które odpowiadają za około 95 procent piwa warzonego w Niemczech.

Polecane artykuły
AktualnościWiadomości

Australia uchwala kontrowersyjną ustawę medialną

AktualnościPracaWiadomości

323 tys. osób nie pracowało przez pandemię w czwartym kwartale 2020 r.

AktualnościFinanseWiadomości

Szef McKinsey, Kevin Sneader, stracił pracę

AktualnościITWiadomości

Wyzwania i szanse cyfrowej transformacji w ciągu ostatnich lat

Zapisz się do Newslettera
Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze artykuły
%d bloggers like this: