Air France wczoraj i dziś. Francuska linia obchodzi 90.urodziny

AktualnościWiadomości

Kobiety, które zmieniają świat whisky

Różnorodność i inkluzywność to istotny element działalności Brown-Forman na całym świecie, w tym w Polsce. Dzięki temu coraz więcej kobiet rozwija się i robi karierę w branży związanej z markami alkoholowymi. Obecność pań w tym sektorze jest coraz bardziej widoczna. Decydują one o produkcji, marketingu, sprzedaży, ale również, kreują smak i tożsamość najlepszych whisky.

Kobieca twarz whisky

Rachel Barrie, która od 2017 roku pracuje dla Brown-Forman Corporation, jednej z największych firm z branży alkoholowej na świecie, jest odpowiedzialna za kreowanie charakteru szkockich single malt w portfolio. Nazywana często Pierwszą Damą Szkockiej Whisky, należy do słynnego Hall of Fame, w skład którego wchodzą Master Blenderzy z ponad trzydziestoletnim stażem w branży. Ma też na koncie jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w branży – tytuł „Keeper of the Quaich”, przyznany podczas specjalnej ceremonii na Zamku Blair.

Rola Master Blendera to w równej mierze synteza chemii i sztuki. U podstaw tworzenia każdej wspaniałej whisky leży nauka, a moja rola ma prawdziwie twórczy wymiar. Często porównuję ją do pracy artysty, łączącego różne elementy, by stworzyć nową kompozycję – mówi Rachel.

Rachel Barrie jest absolwentką Wydziału Chemii na uniwersytecie w Edynburgu. Pierwsze kroki w branży stawiała jako badaczka w Scotch Whisky Research Institute, pod opieką legendarnego dr. Jima Swana. Dzisiaj stoi za markami docenianymi przez konsumentów, krytyków oraz ekspertów.

W 2021 r. Rachel Barrie stworzyła najstarszą whisky, która kiedykolwiek opuściła mury, liczącej prawie 200 lat, destylarni Glendronach. Osobiście wyselekcjonowała whisky, która leżakowała w beczkach po sherry, tworząc wyjątkową i niepowtarzalną edycję.

Rachel kierowała również wprowadzeniem na rynek nagradzanej serii szkockiej whiskey, w tym 50-letnią chlubę destylarni Glenglassaugh. W uznaniu zasług dla rozwoju świata whisky uniwersytet w Edynburgu utytułował Rachel honorowym doktoratem.

Moc charakteru i magia rzemiosła

Wyjątkowa pozycja kobiet w Brown-Forman wynika z przemyślanej strategii – firma wyznaczyła sobie ambitne cele, związane z Diversity & Inclusion, które chce osiągnąć do 2030 roku. W ramach przyjętej strategii Brown-Forman wspiera wyrównywanie szans kobiet w biznesie, oferując im atrakcyjne programy rozwoju. Zachęca również do tworzenia i aktywnego włączania się w działalność grup pracowniczych. Jedna z nich – GROW (Growing Real Opportunities for Women) – ma na celu rozwój kobiet, w tym przygotowywanie ich do pełnienia funkcji zarządczych.

Do GROW należała Elizabeth McCall – dziś najbardziej rozpoznawalna kobieta w świecie bourbonów. W lutym zeszłego roku objęła ona funkcję Master Distillera, zastępując na tym stanowisku słynnego Chrisa Morrisa, i jak sama zadeklarowała, ma ambicję, by stworzyć najlepszy bourbon na świecie.

McCall ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie w Louisville. Prywatnie jest oddaną mamą, pasjonuje się końmi i chętnie angażuje się w działalność społeczną. Swoim przykładem udowadnia, że w świecie whisky można z powodzeniem łączyć rolę matki, żony i ekspertki. – Mam nadzieję, że zainspiruję inne kobiety do tego, by odważnie realizowały swoje plany i marzenia, prywatne i zawodowe – mówiła w jednym z wywiadów.

Ważne miejsce w organizacji

Różnorodność i inkluzywność to istotny element działalności Brown-Forman również w Polsce. – Polska to jeden z najdynamiczniejszych rynków na świecie, na którym produkty Brown-Forman mają liczną i stale powiększającą się grupę koneserek i koneserów whisky premium oraz super premium. Wiele naszych koleżanek pełni odpowiedzialne role w naszej firmie. Są cenione za swoje doświadczenia, ekspertyzę, umiejętności przywódcze oraz strategiczne myślenie. Wszystko to przekłada się na świetne wyniki, dzięki którym efektywnie wykorzystują wszelkie szanse na rozwój oraz kształtowanie satysfakcjonujących ścieżek kariery w naszej organizacji, zarówno w Polsce, jak i w strukturach międzynarodowych – mówi Dorota Pałysiewicz, dyrektor HR w Brown-Forman Polska.

Wśród Polek działających w światowych oddziałach Brown-Forman są m.in.: Katarzyna Obuchowicz – pełniąca europejską funkcję w Public Affairs, Agnieszka Przybyłek – dyrektorka generalna Brown-Forman, odpowiadająca za Włochy oraz rynki alpejskie, czy Biba Konieczna-Sano, która objęła funkcję Dyrektorki Marek Jack Daniel’s a rynkach amerykańskim oraz kanadyjskim.

Polecane artykuły
AktualnościWiadomościZarządzanie

Co motywuje wielu dyrektorów generalnych, takich jak Elon Musk?

AktualnościITTechnologieWiadomości

Chipowy gigant TSMC zaskakuje skokiem zysków

AktualnościMotoryzacjaWiadomości

Sprzedaż samochodów w Europie na najwyższym poziomie od pięciu lat

AktualnościFinanseWiadomości

Capital One przekaże 265 miliardów dolarów, aby zostać liderem kart kredytowych

Zapisz się do Newslettera
Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze artykuły