Asortyment sieci MAKRO Cash&Carry Polska został poszerzony o nowe rodzaje włoskich wędlin marki Veroni. Firma bazuje na tradycyjnych recepturach i specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości mortadeli i szynki.

Pierwszą z propozycji MAKRO jest sezonowana szynka parmeńska dostępna w kawałku. Ta najbardziej znana na świecie wędlina wytwarzana jest z dokładnie wyselekcjonowanych, kontrolowanych i identyfikowanych udźców wieprzowiny włoskiej, które sezonują przez co najmniej 12 miesięcy. Jest idealna do krojenia i nie generuje ubytków. Szynka opatrzona jest certyfikatem DOP i nie zawiera alergenów, glutenu, laktozy, pochodnych mleka, glutaminianu ani polifosforanów.

Kolejną z nowości jest boczek Pancetta Affumicata Piatta, wytwarzany z wyselekcjonowanego, tradycyjnie przetwarzanego i wędzonego mięsa wieprzowego. Nie zawiera glutenu, laktozy, pochodnych mleka ani dodatków polifosforanów.

W ofercie sieci pojawiła się także szynka dojrzewająca Salami Spianata Romana. Produkt przygotowuje się poprzez wypełnienie natural­nego worka osłonowego rozdrobnionym mięsem wieprzowym, ziarnami pieprzu i kawałkami smalcu. Całość jest prasowana i pozostawio­na do dojrzewania. Nie zawiera glutenu, do­datków polifosforanów, glutaminianu, laktozy ani pochodnych mleka.

Na półkach MAKRO zagościła także Bresaola dostępna zarówno w kawałkach, jak i w plastrach. Jest to wyrób wędliniarski otrzymany z przetworzonego mięsa wołowego z dodatkiem soli i aromatów, umieszczony w kiszce i sezonowany. Posiada lekko aromatyczny zapach i intensywny, a jednocześnie delikatny smak.

W asortymencie MAKRO pojawiło się w sumie aż 12 nowych rodzajów wędlin marki Veroni: szynka dojrzewająca Prosciutto di Parma, szynka w ziołach Prosciutto Cotto, Bresaola, Spianata Romana, Mortadella Le Piccole, wędzona Pancetta Affumicata Piatta i Lardo Toscano (dostępne w kawałkach) oraz szynka dojrzewająca Prosciutto di Parma, szynka w ziołach Prosciutto Cotto i Bresaola (dostępne w plastrach).