Kwiecień jest miesiącem otwierającym sezon na szparagi. O tej porze roku pojawiają się pierwsze okazy, dlatego warto wykorzystać je w kuchni. DUKA, marka wyposażenia wnętrz i akcesoriów kuchennych, zachęca do kulinarnych eksperymentów z tym warzywem i proponuje ciekawe produkty, z którymi gotowanie nigdy nie będzie takie samo.

Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi. Są niskokaloryczne, a przy tym stanowią skarbnicę witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich glutation, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, oraz błonnik sprawiają, że doskonale nadają się dla osób będących na diecie. Szparagi zawierają także dużo białka, które decyduje o ich wysokiej pożywności. Dobrze smakują zarówno same jak i z gorącymi i zimnymi sosami, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem. To proste, a jednocześnie bardzo eleganckie danie. Sprawdzi się jako przystawka, smaczna kolacja lub jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Gotowanie szparagów ułatwia szereg praktycznych naczyń i akcesoriów, które wraz z nadejściem wiosny pojawiły się w ofercie DUKA.

Ze względu na podłużny kształt szparagów warto dobrać do nich wysoki garnek, który ułatwi ich gotowanie bez łamania i zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła. Idealny do tego będzie garnek DAILY, stworzony specjalnie do gotowania szparagów. Ma podłużny kształt, wygodne, ergonomiczne uchwyty i pokrywkę. Ogromną zaletą jest sitko, które umożliwia bezpieczne wyjmowanie oraz odcedzanie szparagów. Garnek wykonany jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest trwały, ale i praktyczny – nadaje się do mycia w zmywarce. Dno z podwójną warstwą aluminium zapewnia szybkie nagrzewanie i długo utrzymuje wysoką temperaturę, co pozwala zaoszczędzić energię.

Jest wiele sposobów przyrządzania szparagów. Najbardziej klasyczny przepis, to podsmażenie ich z bułką tartą. Do tego sprawdzi się patelnia grillowa TALIG. Jej kształt idealnie pomieści długie łodygi szparagów, a powierzchnia z powłoką GRANITEC zapobiega przywieraniu potraw. Patelnia jest niezwykle trwała, ponieważ wykonano ją z odlewanego aluminium, a wzór imitujący granit nadaje jej wyjątkowej elegancji. Ergonomiczna rączka stylizowana na drewno stanowi ozdobny detal. Patelnia sprawdzi się w wielu sytuacjach i będzie służyć przez długi czas.

Szparagi smakują świetnie z różnego rodzaju sosami. Bardzo dobrze pasuje do nich sos holenderski lub beszamelowy. Najlepiej przygotowany w rondlu ESSENTIAL MINI. Niewielki rozmiar tego naczynia (pojemność: 1,6 l) świetnie nadaje się do przyrządzania dodatków. Jest bardzo poręczny, posiada wygodną rączkę i zmieści się w każdej kuchni. Z jego pomocą można przygotować również jajko w koszulce – które jest doskonałym dodatkiem do szparagów i wygląda bardzo efektownie na talerzu. W serii ESSENTIAL MINIznajduje się również praktyczna patelnia. Można w niej podsmażać lub dusić dodatki. Jej głębokość pozwala na przygotowanie sosów i innych specjałów. Warto wspomnieć o tym, że zarówno rondel jak i patelnia nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym indukcyjne.

Doskonały smak szparagów można wydobyć nie tylko na patelni ale i w piekarniku. Szparagi bardzo lubią się z parmezanem i szynką parmeńską – wystarczy owinąć warzywa szynką, posypać serem i ułożyć w jednym z ceramicznych naczyń żaroodpornych z linii NIKLAS a następnie wstawić do piekarnika. Po wyjęciu, danie można z powodzeniem zaserwować w tych samych naczyniach. Niewątpliwą zaletą brytfann NIKLAS są rączki, ułatwiające przenoszenie i wyjmowanie. Ponadto ceramika kamionkowa, z której są wykonane, zapewnia im wysoki połysk i szykowny wygląd, dlatego naczynia te są nie tylko funkcjonalne ale i bardzo reprezentatywne.

Dla chętnych do eksperymentowania w kuchni i zabawy z nowymi smakami DUKA oferuje niezwykłą książkę kucharską MY NEW ROOTS. Jej autorka, Sara Britton, jest znaną, kanadyjską blogerką kulinarną o niezwykłej fantazji i wyczuciu smaku, a książka jest zbiorem jej najbardziej popularnych przepisów. Znajdują się w niej również nietypowe pomysły na przyrządzenie szparagów. Książka będzie również idealnym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby!

Szybkie i sprawne krojenie, siekanie i obieranie szparagów ułatwią noże z serii PAKKA. Ostrza wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a uchwyty z ciemnego drewna. Warto do nich dodać nowe deski FIBREwykonane z poli-włókna bambusowego, dzięki czemu są lekkie a zarazem bardzo trwałe. Deski dostępne są w 3 rozmiarach w kolorze żółtym, zielonym i białym.

Trudno jest przygotować nawet najprostszy posiłek bez wsparcia akcesoriów, zwłaszcza jeśli chodzi o szparagi. Wszelkie kulinarne przygody ułatwią kolorowe przybory SILCTOOL, wykonane z silikonu, które niewątpliwie przydadzą się podczas gotowania i smażenia, a także przy zapiekaniu. W serii znajdują się praktyczne uchwyty do gorących naczyń, łopatki z miarką oraz szczypce kuchenne. Do postawienia gorących specjałów na stole przydadzą się również podkładki w kształcie kwiatków.

Gotowanie szparagów ułatwią specjalne sznurki KITCHENPRO z regulowanym obwodem. Włożone do garnka nie rozpadają się, nie łamią i łatwo je wyjąć z wody. Ułatwiają również organizację, ponieważ za ich pomocą można związać i przechowywać warzywa. Sznurki dostępne są w zestawie 6 sztuk.

Sezon na szparagi do idealny moment na kulinarne eksperymenty, do których – poprzez praktyczne naczynia i akcesoria – zachęca marka DUKA.