3 listopada Poczta Polska wprowadziła do obiegu znaczek z serii „Polskie produkty regionalne” wraz z kopertą FDC i datownikiem. Emisja dedykowana jest rogalowi świętomarcińskiemu. 

Autorka projektu, Agnieszka Sancewicz, zamieściła na znaczku wizerunek smakowitego rogala świętomarcińskiego. Niepowtarzalny smak zawdzięcza on m.in. ciastu półfrancuskiemu, z którego jest wykonany oraz nadzieniu z białego maku oraz kompozycji wanilii, orzechów, rodzynków, skórki pomarańczowej. Jego waga musi się mieścić w przedziale między 150 a 250 g.

– Rogal świętomarciński to bohater piątej edycji serii filatelistycznej „Polskie produkty regionalne”, którą zapoczątkowaliśmy w 2013 roku. Dotychczas zaprezentowaliśmy takie atrakcje jak truskawka kaszubska, jabłko łąckie, ser koryciński i miód kurpiowski – powiedziała Ewa Anna Zych, dyrektor Biura Filatelistyki Poczty Polskiej. – Cieszę się, że możemy jako pocztowy operator narodowy przyczyniać się do rozpowszechniania wiedzy o polskich produktach. Dla Poczty Polskiej są one powodem do dumy – dodała.

Tradycja rogali świętomarcińskich, nazywanych najsłodszym symbolem Poznania, narodziła się w drugiej połowie XIX wieku. Do dziś są one nieodłącznym elementem obchodów dnia św. Marcina, patrona głównej ulicy miasta (11 listopada). Rogal świętomarciński wpisany jest do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to, że może on być wytwarzany tylko w Poznaniu i Wielkopolsce, zgodnie z określoną procedurą i przepisem.