Chleb jest najbardziej popularnym składnikiem diety w naszym kręgu kulturowym.Jest on tak ważnym elementem naszej tradycji, że często nie traktujemy go jako zwykłego pożywienia, a bardziej jako symbol. Istnieje wiele przesądów związanych z chlebem, a także jego niezwykłych zastosowań. Jest on używany jako element podkreślenia gościnności, amulet albo… lekarstwo.

Gdzie kruszynę chleba…

Chleb jest bardzo mocno symbolicznym elementem polskiej tradycji, zarówno religijnej jak i świeckiej. Przede wszystkim w oczy rzuca się widoczny w naszym kręgu kulturowym szacunek do niego, który często ma podłoże religijne.Najważniejszym i najbardziej rozpowszechnionym zwyczajem jest kreślenie znaku krzyża na bochenku, tuż przed jego pokrojeniem. Dzieci od najmłodszych lat są uczone aby się chlebem nie bawić, a upuszczenie go na ziemię jest traktowane jako poważna przewina. Chleb należy spożywać w całości, łącznie ze skórką, żeby nie zmarnować żadnego okruszka. Źle postrzegane jest takżełamanie go brudnymi rękoma, co może być odbierane jako zniewaga. Istotnym aspektem są także przesądy związane z chlebem oraz z tym, że może on zapewnić szczęście, bogactwo i pomyślność. Staropolski zwyczaj nakazuje wnieść do nowego miejsca zamieszkania bochenek chleba upieczony w poprzednim domu. Obrzęd ten ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa, spokoju oraz bogactwa w nowym miejscu.

Chlebem i solą

Nowo przybyłych gości wita się chlebem i solą, aby podkreślić gościnność gospodarzy oraz sprawić, żeby przybysze poczuli się jak w domu. Do dnia dzisiejszego państwo młodzi przed wejściem do sali weselnej są witani chlebem oraz solą przez swoich rodziców.

Na ból głowy?

Pieczywo odegrało dużą rolę nie tylko w tradycji, ale także… w medycynie. Dawniej wierzono, że chleb jest doskonałym lekarstwem – na przykład na ugryzienie żmii czy uciążliwąmigrenę. Jednym z miejsc, w którym szanuje się zarówno polską tradycje wypieku chleba, a każdy bochenek wydobywany jest z pieca jestPiekarnia Grochola Prawdziwy Chleb.Misją każdego pracownika sieci sklepów Grochola jest propagowanie polskiej kultury poprzez wypiekanie i sprzedawanie chleba z naturalnych składników – wody, mąki oraz soli.

Darzymy szacunkiem każdy upieczony przez nas bochenek, a nasz Prawdziwy Chleb jest dokładnie taki jak z czasów naszych dziadków oraz rodziców. Chcemy żeby nasze pieczywo, które wypiekamy z miłością i troską gościło na polskich stołach, a także było spożywane w najważniejszych momentach życia naszych Klientów. Zapraszam serdecznie do naszych piekarni.– mówi Dariusz Grochola, prezes sieci sklepów Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb. 

 

PIEKARNIA GROCHOLA – początki piekarni sięgają 2002 roku, kiedy w małej miejscowości Zamość koło Bydgoszczy powstał pierwszy niewielki obiekt produkcyjny. W 2011 roku zaczęła powstawać sieć sklepów, najpierw w okolicach Bydgoszczy, a później w innych miastach. W roku 2012 dodatkowo została uruchomiona cukiernia. Kolejne lata mijały na doskonaleniu swoich produktów oraz rozwoju sieci sklepów. Obecnie sieć piekarni i cukierni Grochola znajduje się w 3 województwach w 38 różnych lokalizacjach.