Pochodzi z włoskiego rejonu Emilia-Romania i ma kształt długich, płaskich wstążek. Podaje się go z sosami – doskonale smakuje z bolognese, ale także z warzywami i owocami morza. Mowa oczywiście o tagliatelle, czyli wyjątkowym makaronie z Bolonii.

Według legendy makaron tagliatelle po raz pierwszy trafił na stół w XVI wieku. Od tego czasu nie zmienił się – ma porowatą i szorstką fakturę, przez co idealnie nadaje się do gęstych sosów. Wymyślony w Bolonii produkowany jest teraz na całym świecie. Świetnie pasuje zarówno do klasycznego bolognese, jak i sosów na bazie śmietany, których smak można urozmaicić intensywnymi dodatkami, np. zielonymi oliwkami czy kaparami. Tagliatelle można także podać z mięsem – kurczakiem czy kaczką, a także z warzywami lub owocami morza. Ponadto sprawdzi się w zapiekance makaronowej.

Szukając tagliatelle na sklepowych półkach, warto zwrócić uwagę, by makaron był przygotowany z mąki pszennej durum. Wtedy, właściwie ugotowany, zachowuje jędrność, sprężystość i nie rozpadnie się po połączeniu z sosem. Makaron, także i tagliatelle, powinno gotować się w dużej ilości wrzątku, zachowując następujące proporcje: minimum trzy razy więcej wody niż makaronu. Podczas gotowania tagliatelle ważne jest zamieszanie go od czasu do czasu, aby się nie posklejał.

Na zielono

Tagliatelle może mieć różne kolory ze względu na naturalne zabarwienie takimi produktami jak szpinak czy papryka. Ten w wersji szpinakowej doskonale będzie smakował w połączeniu z sosem śmietanowym. Pysznym uzupełnieniem dania będzie łosoś, który najpierw podgrzewany jest na patelni, a potem pieczony w piekarniku. „Chrupiące ziołowe grzanki z bagietki będą znakomitym dodatkiem do tej potrawy” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • Knorr Naturalnie smaczne – Tagliatelle z kurczakiem 
  • 500 g filetu z łososia
  • cebula
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta szafranu
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek do dekoracji
  • wiórki drewniane do wędzenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.
  4. Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
  5. W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
  6. Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

W wersji eleganckiej

Pomysł na uroczystą kolację? Tagliatelle! Wyjątkowo smakować będzie z piersią z kaczki. Warto ją przygotować francuską metodą sous-vide, która oznacza gotowanie w szczelnie zamkniętych, plastikowych workach umieszczonych w gorącej wodzie. Drób gotuje się w temperaturze od 65 do 71˚C. Dzięki temu zachowany zostaje smak produktów.

„Jeśli w domowych warunkach nie mamy możliwości przygotowania mięsa w opisany sposób, zamarynujmy je zgodnie z przepisem i upieczmy pierś kaczki w piekarniku. Najpierw obsmażamy ją na rozgrzanej patelni, a następnie dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8-10 min., w zależności od grubości mięsa” – dodaje szef kuchni Knorr. Dodatek sera gorgonzola doda potrawie niezwykłego smaku.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • pierś z kaczki
  • Knorr Naturalnie smaczne – Tagliatelle z kurczakiem
  • 50 g sera gorgonzola
  • cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, miód, sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Ostrym nożem płytko natnij w kratkę skórę kaczki, przełóż do miseczki i wymieszaj z przyprawami, następnie wszystko włóż do woreczka vacuum, dodaj gałązkę tymianku i zamknij próżniowo. Tak przygotowaną pierś gotuj 1,5 godziny w temperaturze 58° C.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałą gałązkę tymianku. Całość zalej winem i gotuj do momentu odparowania płynu.
  3. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, aby nadać aromatu, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i gotuj jeszcze 2 minuty.
  4. Makaron ugotuj al dente, odcedź, a następnie połącz z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.
  5. Ugotowaną pierś kaczki wyjmij z woreczka i oczyść z przypraw. Rozgrzej patelnię i obsmaż pierś z obu stron po 3-4 minuty począwszy od skóry. Po usmażeniu pierś pozostaw na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”.
  6. Przygotowany makaron wyłóż na talerze. Pierś pokrój w cienkie plastry i dekoracyjnie ułóż na makaronie. Danie udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Pod serową kołderką

Tagliatelle z kurczakiem nie musi być nudne! Wystarczy przygotować wersję zapiekaną. Piersi z kurczaka smaży się na patelni, dodając cebulę i pomidory. Ugotowany makaron miesza się z sosem i przekłada do naczynia żaroodpornego. Na koniec na wierzch każdej porcji wbija się… jajko. Przed podaniem danie można posypać świeżym szczypiorkiem, a wierzch zapiekanek – żółtym serem.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • Knorr Naturalnie smaczne – Tagliatelle z kurczakiem
  • pierś z kurczaka
  • 4 jajka
  • cebula
  • 5 pomidorów suszonych
  • pół pęczka szczypiora
  • 200 ml śmietany 30 %
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.
  2. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, aby sos był gęsty. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
  3. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.
  4. Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

Z grillowanym kurczakiem

Makaron i kurczak to połączenie idealne. Mięso wraz z warzywami smaży się na grillowanej patelni. Do makaronu dodaje się sos i miesza się wszystkie składniki w dużej misce. Przepis jest prosty, ale danie ma niezwykły smak – głównie dzięki grillowanemu kurczakowi i kompozycji aromatycznych przypraw, m.in. bazylii. Gotowe składniki wkłada się do naczynia żaroodpornego i piecze przez 15 minut. „Możemy to danie przygotować, serwując gotowe pojedyncze porcje – zamiast jednego naczynia, użyjmy kilku małych żaroodpornych kokilek” – poleca Piotr Murawski.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • Knorr Naturalnie smaczne – Tagliatelle z kurczakiem
  • 6 udek z kurczaka bez kości
  • 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • papryka czerwona
  • pół cukinii
  • 2 cebule czerwone
  • 10 pieczarek
  • 300 ml śmietany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego sera mozzarella
  • bazylia, doniczka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka.
  2. Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski. Tagliatelle z kurczakiem Knorr, dla nadania smaku, rozmieszaj ze śmietaną.
  3. W dużej misce połącz ze sobą: ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz przygotowaną śmietanę. Dodaj porwane listki bazylii i wymieszaj.
  4. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.