Już samo spotkanie rekrutacyjne jest dla kandydata ogromnym stresem. Coraz częściej zdarza się, że rekruterzy proponują, by odbyło się ono na neutralnym gruncie – w restauracji czy kawiarni. Jak się do niego przygotować?

Przygotuj się!

Nietypowe okoliczność rozmowy rekrutacyjnej są bez wątpienia dla wielu osób źródłem większego stresu. Restauracyjny gwar, kelner przynoszący do stolika zamówione napoje czy potrawy mogą skutecznie wytrącić z koncentracji, czy sprawić, że zgubisz wątek. Dlatego tym bardziej, na rozmowę o pracę, która ma odbywać się w nietypowych okolicznościach musisz być wyjątkowo dobrze przygotowany. Poświęć czas na przećwiczenie najpopularniejszych pytań, zrób szczegółowy research na temat firmy, do której aplikowałeś, jej produktów, sprawdź czym zajmuje się Twój rozmówca, jak długo jest związany z organizacją, czy ma na koncie jakieś sukcesy. Właściwe przygotowanie i przećwiczenie różnych scenariuszy doda Ci pewności siebie.

Sprawdź lokalizację

Na rozmowę rekrutacyjną nie możesz się spóźnić! Dlatego zawczasu sprawdź lokalizację oraz najdogodniejszy dojazd na miejsce spotkania. Najlepiej, jeśli uda Ci się być 10 minut przed czasem i po prostu poczekać na swojego rozmówcę przed wejściem do lokalu. W ten sposób unikniesz krępującej zmiany miejsc w sytuacji, gdy rekruter zarezerwował stolik, a Ty o tym po prostu nie wiedziałeś.

Co zamówić (a czego nie zamawiać)?

Po pierwsze dobrze zapoznać się z menu lokalu wcześniej. W ten sposób będziesz mieć wstępne rozeznanie na temat dań oferowanych w restauracji.

Jeśli nie wiesz co wybrać, o rekomendację możesz zawsze zapytać swojego rozmówcę. Jeśli był już w tym lokalu (co jest wielce prawdopodobne), będziesz mieć jasny sygnał na temat najsmaczniejszej pozycji oraz… budżetu, którego należy się trzymać. O pomoc w wyborze dania na lunch możesz zawsze zapytać kelnera.

Decydując się na konkretne danie, pamiętaj by wybrać takie, które będziesz mógł komfortowo zjeść. Od hamburgera, który najczęściej rozpada się podczas jedzenia dużo bezpieczniejszym wyborem będzie sałatka czy makaron.

Niezależnie od tego jak bardzo nieformalny charakter ma spotkanie, pod żadnym pozorem nie zamawiaj do picia alkoholu. Nawet jeśli twój rozmówca wybierze kieliszek czerwonego wina do obiadu.

Jak zakończyć?

Rozmowę rekrutacyjną w restauracji czy barze potraktuj, jak każde inne spotkanie biznesowe. Koszty rachunku pokryć powinien więc ta osoba, która zapraszała. W przypadku rozmowy rekrutacyjnej jest to rekruter.

Pamiętaj, aby po zakończonym spotkaniu wysłać do swojego rozmówcy maila z podziękowaniem za rozmowę oraz podsumowaniem kolejnych kroków procesu rekrutacyjnego (nie bój się o nie dopytać, jeśli nie zostały Ci one przedstawione).