Bez masła niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania. Niewyobrażalna stała się również jego cena, która wzrosła w tym miesiącu dwukrotnie. Bankier.pl wyjaśnia przyczyny podwyżki tego produktu. 22 zł – tyle aktualnie zapłacimy za kilogram masła w hurcie. To 0 72% więcej niż w ubiegłym roku. Obecnie już nawet w dyskontach zapłacimy około 5-6 złotych za kostkę. To poziomy cen dalece odbiegające od tych, do których przez lata zdążyliśmy się przyzwyczaić.
cenamasla.png
Źródło: Spotdata.pl
Za masło nie tylko Polacy zapłacą więcej, podobną sytuację obserwujemy na zachodzie Europy, gdzie podwyżka waha się od 80 do 100%. Francuskie „Le Figaro” obawia się, że wzrosną ceny croissantów, brytyjski „Guardian” już teraz ostrzega przed niedoborami masła przed świętami Bożego Narodzenia, a niemiecki „Die Welt” bije na alarm, ogłaszając najwyższe ceny masła w najnowszej historii.
– Przyczyn wzrostu cen masła należy szukać w sytuacji na rynkach światowych. Nie bez znaczenia są też echa zniesienia kwot mlecznych w UE, a nawet obecność na rynku masła spekulantów – komentuje Michał Żuławiński, analityk Bankier.pl.
Na wysokich cenach masła korzysta polska branża mleczarska, której udało się przetrwać ostatnie „chude lata” i wskoczyć do ścisłej europejskiej czołówki. Jako, że spożycie masła na głowę mieszkańca jest w Polsce mniejsze niż w Niemczech czy Francji, część produktu musi trafiać na eksport. Chociaż jego opłacalność w ostatnim czasie rośnie, to przedstawiciele branży zapewniają, że nie zamierzają ograniczać dostaw na rynek krajowy.
– Wzrost cen masła w Polsce budzi spore emocje. Niestety, często biorą one górę nad spokojną analizą ekonomiczną skoncentrowaną na popycie i podaży. W przeciwieństwie do czasów PRL, stawek detalicznych nie ustala już Państwowa Komisja Cen, wobec czego nie warto wszystkich podwyżek wrzucać do jednego, politycznego worka. Wzrost kosztu masła w zasadniczy sposób różni się np. od spodziewanej podwyżki cen paliw, do której może dojść w wyniku ustanowienia nowej opłaty drogowej – dodaje Michał Żuławiński.
 źródło Bankier.pl.