Każdy smakosz oryginalnych rozwiązań w kuchni i niebanalnych połączeń smakowych chciałby spróbować chociaż raz w swoim życiu jednej z potraw znajdujących się na liście dzieł spod rąk mistrzów sztuk kulinarnych. Przedstawiamy okrągłą liczbę 10 – ciu najdroższych potraw na świecie dla najbardziej wymagających podniebień. 

Miejsce 10: Kanapka z Poulet de Bresse
By uczcić Tydzień Brytyjskiego Sandwicza, szef kuchni, restauracji Waldo’s w hotelu Cliveden, Daniel Galmiche , sporządził kanapkę, która kosztuje 100 funtów (około 580 zł). Kanapka pod nazwą Von Essen Platinum Club Sandwich zawiera niektóre z najdroższych ingrediencji na świecie. Między kromkami chleba pieczonego na fermentującym przez 24 godziny zakwasie znajdują się plasterki dojrzewającej 30 miesięcy hiszpańskiej szynki Iberico, kawałki kurczaka najlepszej francuskiej odmiany poulet de Bresse, białe trufle, jaja przepiórcze oraz podsuszone na słońcu włoskie pomidory. W roku 2006 restauracja Waldo’s zdobyła prestiżową gwiazdkę Michelina.

miejsce2

Kawior Almas

Miejsce 9: Stek Ribeye z Wagyu
Steki Ribeye robi się z najdroższego na świecie mięsa wołowego z japońskich krów rasy Wagyu. Hoduje się je na całym świecie, również w Polsce na Kaszubach. Ich mięso jest tak drogie ze względu na specjalny tzw. „bezstresowy” chów: jedzą najwyższej jakości trawę, piją piwo i sake, są poza tym poddawane masażom! Ta sielanka trwa do momentu, w którym zwierzę idzie pod nóż. Wyróżnia się wysoką marmurkowatością mięsa. Mięso musi pochodzić z wyselekcjonowanych hodowli, a warunki te powinny być udokumentowane przez hodowcę. Wołowina wagyu jest znana i ceniona za swój wyjątkowy, soczysty smak, kosztuje 8,5 tys. zł na dwa plasterki mięsa.

Miejsce 8: Pizza Royale 007
Za tym niebywale drogim przysmakiem stoi Domenico Crolli – słynny szkocki kucharz. Wśród składników najdroższego przysmaku włoskiego znajdują się: łosoś, szynka parmeńska, homary w koniaku, dziczyzna i kawior zamoczony w szampanie. Całość zdobi jadalne złoto. 12,7 tys. zł – tyle warta jest potrawa spod ręki szkockiego mistrza sztuk kulinarnych.

Miejsce 7: Białe trufle
Brylanty w kuchni – tak nazywane są białe trufle. Ich zapach i smak uwodził przez wieki koronowane głowy i arystokrację. Są obiektem westchnień pisarzy i poetów. Podróżują w bagażach dyplomatycznych po świecie jako cenne podarunki dla królów i prezydentów Białe trufle pochodzące z Lange – podregionu północno–zachodniego Piemontu są bez wątpienia najdroższymi grzybami na świecie. Kosztują 15,2 tys. złotych za kilogram.

Miejsce 6: Czekolada Chocopologie
Najdroższą czekoladą na świecie jest Chocopologie z firmy Knipschildt, mieszczącej się w Norwalk niedaleko Nowego Jorku. Kilogram tej czekolady kosztuje blisko 6 tys. USD (21,2 tys. zł). Przygotowuje się ją tylko na zamówienie, zawiera czarne trufle i kakao Valrhona.

1 mln zł za

1 mln zł za The Cultured Beef Burger

Miejsce 5: Arbuz Dansuke
Najbardziej ekskluzywne owoce znajdziecie w Japonii. Arbuz Dansuke o czarnej grubej skórce i wyjątkowo soczystym wnętrzu hodowany wyłącznie na wyspie Hokkaido, to gratka dla prawdziwych smakoszy. Na jednej z aukcji 8 – kilogramowy okaz sprzedano za ponad 6 tys. USD.

Miejsce 4: Deser lodowy The Grand Opulence Sundae
Zgodnie ze sporządzaną przez CNN listą najdroższych potraw świata, do roku 2010, bezkonkurencyjnie najbardziej luksusowym i najwięcej wartym posiłkiem są liście z jadalnego złota. Podobnie jak wapno czy żelazo, złoto jest minerałem nieszkodliwym dla organizmu, pod warunkiem, że nie jest głównym elementem diety. Deser jest serwowany na specjalne zamówienie w Nowym Jorku w restauracji Serendipity 3. W The Grand Opulence Sundae znajdują się białe trufle, wanilia z Madagaskaru, czekolada Amedei Porceleana, marcepan, kandyzowane owoce sprowadzane Paryża, kawałki pomarańczy i marakui oraz kawior. Całość przyozdabiają jadalne złote wiórki. Cena za niecałe pół kilo listków złota, wynosi 15 tys. USD. (33 tys. zł).

Japoński Arbuz Dansuke

Japoński Arbuz Dansuke

Miejsce 3: Yubari King
To odmiana kantalupa uprawianego w szklarniach w Yubari, Hokkaido, małym miasteczku niedaleko Sapporo. Yubari. Melon, nazywany „Królem”, jest hybrydą dwóch innych odmian kantalupa: Ulubionego Erla oraz „pikantnego” Cantaloupe Burpee. Wart jest 36,4 tys. zł.

Miejsce 2: Kawior
Kawior to synonim luksusu. Jednak najdroższą nie jest jego czarna odmiana, ale złocisty kawior Almas otrzymywany z ikry stuletnich białych jesiotrów. Kawior produkowany jest w Iranie, a jego nazwa z języka rosyjskiego oznacza diament. Nazwa trafna, bo puszka tego ekskluzywnego przysmaku sprzedawanego w londyńskim sklepie Caviar House & Prunier w puszkach z 24 – karatowego złota kosztuje aż 73 tys. zł za kilogram.

Miejsce 1: The Cultured Beef Burger
Milion złotych – tyle trzeba było zapłacić za hamburgera, którego kotlet został zrobiony z wołowiny zapłodnioną kontrowersyjną metodą (przynajmniej w dobie wyborów)… in-vitro. Wszak kontrowersji wiele nie znajdziemy na stole, bowiem nawet pasza do wypasu jest specjalnie traktowana.

autor: Kamila Gryz